به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، ستوان یکم محسن حیدری، کارشناس پلیس فتا فرماندهی نیروی انتظامی استان اصفهان در اولین نشست جرائم و آسیبهای فضای مجازی در بین طلاب مؤسسه آموزش عالی حوزوی مجتهده امین(ره) اظهار داشت: پلیس فتا مخفف فضای تولید و تبادل اطلاعات است و همچون سایر پلیسهای تخصصی که هر کدام وظایف اختصاصی خود را دارند، پلیس فتا نیز مخصوص رسیدگی به جرائمی است که در اینترنت و فضای مجازی اتفاق میافتد.
وی افزود: پیدایش پلیس فتا به سال 1388 برمیگردد و بعد از اتفاقاتی که طی آن سال در کشور رخ داد و مشخص شد که هماهنگی و هدایت اغتشاشات از طریق فضای مجازی صورت میگیرد، این کمبود احساس شد که نظارت کمتری بر این حوزه اعمال میشود، بنابراین به دستور مقام معظم رهبری در سال 1389 پلیس فتا آغاز به کار کرد.
ستوان یکم حیدری با بیان اینکه در این چند سالی که از تشکیل پلیس فتا گذشته، سیر پروندههای تشکیل شده در سراسر کشور واقعا سرسامآور است، گفت: هر استان پلیس فتای اختصاصی خود را دارد و در شهرستانهای هر استان نیز بنا به وسعتی که دارند، پلیس فتا تشکیل شده است.
وی بیان کرد: در اهمیت فضای مجازی همین بس که مقام معظم رهبری فرمودند اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است و ما نباید از این فضا غافل شویم، چرا که دشمن از این فضا استفاده میکند و جنگ نرم را علیه ما آغاز کرده که دو ابزار اساسی آن، فضای مجازی و ماهواره است.
این کارشناس پلیس فتا خاطرنشان کرد: نمیتوان گفت متهمین فضای مجازی میانگین سنی یا شخصیت خاصی دارند، در این فضا، سن و سال معنا نداشته و ملاک خاصی برای شناسایی متهمین وجود ندارد. نشستهایی از این قبیل نیز به این منظور برگزار میشود تا خانوادهها بتوانند با کسب آمادگی لازم، خود و فرزندانشان را در این محیط حفظ کنند.
وی ادامه داد: طبق آماری که تا پایان سال 1395 به دست آمده است، حدود 45 میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد و روزانه بیش از 100 هزار وبسایت تولید میشود که 12 هزار از آنها فقط برای فعالیت مجرمانه به وجود میآید. از طرف دیگر، بیش از 25 هزار شبکه ماهوارهای در جهان وجود دارد که بیش از 3000 شبکه از طریق تجهیزات ماهوارهای در کشور ما قابل دریافت بوده و بیش از 90 درصد مضامین موجود در این شبکهها، بحث خیانت و نیز عادیسازی روابط میان دختر و پسر است. از دیگر مطالبی که در این شبکهها به آن پرداخته میشود، مباحث اعتقادی و تبلیغ مذاهب کاذب و ادیان ساختگی است. حتی شبکههایی به نام اهلبیت(ع) وجود دارد و کسانی که آگاهی کافی ندارند، به این شبکهها اعتماد کرده و تصور میکنند مطالب مطرح در آنها صحیح است؛ در حالی که این نوع شبکهها به صورت مهندسی شده و حرفهای در اعتقادات افراد شبهه ایجاد کرده و باعث کمرنگ شدن و از بین رفتن باورهای دینی میان جوانان و خانوادهها میشوند.
ستوان یکم حیدری با بیان اینکه کاربران اینترنت به سه دسته تقسیم میشوند، گفت: دسته اول کسانی هستند که به صورت هدفمند وارد فضای مجازی میشوند و میتوان گفت 90 درصد آنها دچار مشکل و آسیب نمیشوند، چرا که از اطلاعات کافی برخوردار بوده و از این فضا استفاده صحیح میکنند. به خانوادهها توصیه میشود که اطلاعات خود را در زمینه اینترنت و فضای مجازی بالا ببرند تا بتوانند مشکلات خود را حل کرده و دچار آسیب نشوند. متأسفانه بسیاری از خانوادهها کار با رایانه را بلد نیستند، چه برسد به فضای مجازی و ممکن است وقتی فرزندان سؤالی از آنها میپرسند که پاسخش را نمیدانند، به سراغ افراد نااهل رفته و راهنمایی غلط دریافت کنند.
وی اضافه کرد: دسته دوم کاربران سیاه هستند که فقط به قصد سوءاستفاده و کلاهبرداری وارد فضای مجازی میشوند و البته به اهداف خود دست پیدا میکنند. کاربران خاکستری دسته سوم هستند که بیش از 70 درصد کاربران اینترنت را تشکیل میدهند. این دسته بیهدف بوده و نمیدانند از فضای مجازی چه میخواهند، در نتیجه وقت آزاد خود را با گشتوگذار در فضای مجازی سپری میکنند. اینها همان کسانی هستند که فریب زرقوبرق فضای مجازی را خورده و دچار آسیب میشوند.
کارشناس پلیس فتا اظهار کرد: روزانه بیش از 50 تماس در خصوص آسیبهای فضای مجازی با پلیس فتا فقط در اصفهان برقرار میشود، حال حساب کنید این آمار در سطح کشور چقدر است. مردم بعضا دقت کافی ندارند یا سهلانگار هستند و اصلا نمیخواهند آموزش ببینند تا از بروز مشکلات و آسیبها جلوگیری شود.
وی افزود: طبق آماری که از تحقیق بر روی گروهی از دانشآموزان به دست آمد، مشخص شد که میزان استفاده دانشآموزان دختر از اینترنت در طول یک هفته، چیزی در حدود 965 دقیقه بوده که 660 دقیقه آن فقط صرف شبکههای اجتماعی میشود؛ این آمار برای دانشآموزان پسر، بیش از 1025 دقیقه بوده که متأسفانه 65 دقیقه آن صرف تماشای تصاویر مستهجن میشود و 670 دقیقه آن مربوط به شبکههای اجتماعی است.
ستوان یکم حیدری با اشاره به روند انگیزشی جرائم فضای مجازی در سطح جهان گفت: بیش از 54 درصد جرائم به بخش مالی و 26 درصد به حوزه اخلاقی مربوط میشود که این آمار در کشور ما تا اواخر سال گذشته، 81 درصد جرائم مالی و 13 درصد جرائم غیراخلاقی و در اصفهان، حدود 42 درصد جرائم غیراخلاقی و 36 درصد جرائم مالی است؛ در صورتی که تا قبل از این تاریخ، بیش از 70 درصد پروندهها را جرائم مالی و حدود 20 درصد را جرائم غیراخلاقی تشکیل میداد؛ البته جرائم مالی همچنان زیاد بوده، ولی جرائم غیراخلاقی بیشتر شده و درصدها جابجا شده است.
وی با بیان انواع جرائم و کلاهبرداریهایی که در فضای مجازی اتفاق میافتد، افزود: بیشترین کلاهبرداری صورت گرفته در اصفهان و پروندههای تشکیل شده برای آن، کلاهبرداری فیشینگ است که در آن، یک درگاه جعلی از درگاه اصلی بانک به منظور خرید اینترنتی ایجاد میشود. سابق بر این، درگاههای اصلی از جعلی به راحتی قابل شناسایی بود، به این صورت که ابتدای آدرس درگاههای اصلی در بالای صفحه، حروف https مشخص بود و درگاههای اصلی تنها حروف http را داشتند و حتی فاقد صفحه کلید بودند؛ اما امروزه کلاهبرداران و سارقان به واسطه پیشرفت علم، تمام این موارد را شبیه به درگاه اصلی بازسازی کردهاند.
کارشناس پلیس فتا ادامه داد: برای تشخیص درگاه اصلی از جعلی، کافی است افراد دقت لازم را به خرج دهند. ابتدا باید از وجود حرف s در کنار حروف http مطمئن شوند و روی قفل کنار مرورگر کلیک کنند که نشان میدهد درگاه موردنظر از کجا مجوز دریافت کرده است که میتواند شاپرک یا مراکز بانکی باشد. اگر درگاه جعلی بود، مشخص میشود که از هیچکدام از مراکز یاد شده مجوز ندارد و یک نام لاتین به نمایش درمیآید. از سوی دیگر، در درگاههای اصلی، آدرس به صورت کامل در بالای صفحه مشخص بوده و کافی است افراد با این آدرسها آشنا باشند، چرا که کلاهبرداران نمیتوانند آدرس درگاه اصلی را به صورت کامل وارد کنند و حتما مواردی از آن را حذف میکنند و نشان میدهد که درگاه موردنظر زیر دامنهای از سایتهای خارجی است. همچنین در پایین صفحه درگاههای اصلی، در قسمت توضیحات، آدرس قید شده، کلاهبرداران نیز همین موارد را قید میکنند و کافی است افراد آدرس درج شده را چک کنند که مطمئنا متفاوت است.
وی اضافه کرد: کلاهبرداری بعدی، هک مودمهای خانگی است. ما باید به فرزندان خود و حتی بعضا بزرگترها این نکته را گوشزد کنیم که استفاده از اینترنت همسایگان بدون اجازه آنها نیز نوعی دزدی است. در حال حاضر نرمافزارهایی روی گوشیهای موبایل نصب میشود که با اتصال به مودمهای خانگی، اینترنت آنها را مورد استفاده قرار میدهد. در یک پرونده، نوجوانی 17 ساله بیش از 300 خط وایمکس را هک کرده بود. برای جلوگیری از این سرقت، تنها کاری که میتوان انجام داد، ارتقاء امنیت مودمها از طریق تغییر پیشفرض و رمز عبور و اجرای مک فیلترینگ است.
ستوان یکم حیدری بیان کرد: کلاهبرداری بعدی که زیاد اتفاق میافتد، استفاده از جاسوسافزارها، بدافزارها و ویروسهاست که وقتی وارد گوشی موبایل یا رایانه میشود، تمام اطلاعات موجود در آنها را در اختیار سازنده بدافزار قرار میدهد. افراد باید دقت داشته باشند که روی هر لینکی کلیک نکرده و هر نرمافزاری را دانلود نکنند و به هیچ عنوان از شبکههای اجتماعی خرید انجام ندهند. شبکهای مثل تلگرام اصلا قابل اطمینان نیست و بیش از 90 درصد نرمافزارهای پخش شده در این شبکه، بدافزار هستند که عناوین مختلفی دارند، مثل نسخه جدید تلگرام با قابلیتهایی که برای آن ذکر میشود. حداقل چیزی که باید به آن توجه داشت، این است که یک آنتیویروس بهروز روی گوشی یا رایانه نصب شود و گوشی خود را در اختیار افراد ناشناس و حتی بعضا دوستان و آشنایان قرار ندهیم.
وی افزود: کلاهبرداریهای بعدی، کپی گرفتن از کارتهای عابر بانک از طریق یک دستگاه و درج اطلاعات آنها بر روی یکسری کارت خام و نیز انتشار محتوای غیراخلاقی است. افراد باید بدانند کارهایی که در فضای مجازی انجام میدهند، ممکن است برای آنها جرم تعیین شده باشد و مشکلاتی را به وجود آورد. در یک پرونده، نوجوانی 11 ساله یکسری تصاویر غیراخلاقی را در یک وبلاگ، بارگذاری و تصور کرده بود که تنها خودش قادر به تماشای آنهاست. بعضا افراد نمیدانند کاری که انجام میدهند، جرم است و قاضی میتواند برای آنها پرونده کیفری تشکیل دهد. باید توجه داشت که پلیس فتا حتما به مواردی چون انتشار تبلیغات مربوط به شیطانپرستی و عرفانهای کاذب، تصاویر غیراخلاقی و برگزاری نظرسنجیهای دروغین که مخاطب زیادی نیز دارد، رسیدگی میکند.
کارشناس پلیس فتا با بیان اینکه امروز میزان گفتوگو در خانوادهها به کمتر از 15 دقیقه در روز رسیده و ارتباطات چهره به چهره کمرنگ شده است، گفت: توصیه کارشناسان این است که برای بچههای زیر 12 سال گوشی موبایل تهیه نکنید و حداقل گوشی خود را در اختیار آنها قرار دهید. خانوادهها میتوانند بازیهای متناسب با سن کودکانشان را روی گوشی یا رایانه نصب کرده تا بچهها فقط اجازه بازی با آنها را داشته باشند. از طرف دیگر، اینطور نباشد که بچهها اتاقی جداگانه داشته که رایانهای نیز داخل آن بوده و تا هر زمانی بخواهند، گوشی موبایل خود را در اختیار داشته باشند، بلکه باید طبق قوانین تنظیم شده، در ساعتهای خاصی مجاز به استفاده از گوشی یا رایانه باشند. همچنین والدین میتوانند وبسایتهای مفید را نشانهگذاری کرده تا فرزندان فقط از آنها استفاده کنند.
وی تصریح کرد: پلیس فقط میتواند آسیبها و مشکلات را بیان کند و این تربیت خانوادگی است که باید فرزندان را آموزش داده و آنها را برای مواجهه با مسائل آماده کند، در واقع این تربیت خانوادگی است که فرزندان را به سمت مشکلات سوق داده یا از آنها دور میکند. کمبود عاطفی که در بعضی از خانوادهها وجود دارد، باعث میشود تا فرزندان دنبال پاسخ به عواطف و احساسات خود در فضای مجازی باشند و دلباخته افرادی شوند که کلمات محبتآمیز نثارشان میکنند و در نهایت گرفتار اخاذی و سوءاستفادههای بعدی شوند.
ستوان یکم حیدری با اشاره به اینکه هر چیزی در فضای مجازی منتشر میشود، دیگر قابل بازگشت نیست، گفت: قبل از اینکه دکمه ارسال را فشار دهید، بنگرید که چه چیزی را ارسال میکنید. یک عکس یا فیلم در فضای مجازی میتواند در اختیار هزاران نفر قرار گیرد. هر چیزی که در فضای مجازی منتشر کنید، دیگر شخصی نیست و در واقع آن را عمومی ساختهاید.
وی خاطر نشان کرد: به هیچ عنوان از شبکههای مجازی، نه چیزی را دانلود کرده و نه خرید کنید، 90 درصد این موارد کلاهبرداری است و داشتن مجوز، دست و پای کسی را برای کلاهبرداری نمیبندد؛ ولی یک سایت مجوزدار و شناخته شده بهتر است از یک کانال تلگرامی که حتی بچهای هشت ساله نیز میتواند آن را ایجاد کرده و مطالب را داخل آن کپی کند.
این کارشناس پلیس فتا با بیان اینکه تلگرام اصلا هک شدنی نیست، اظهار کرد: قابلیتی در تلگرام وجود دارد که بر اساس آن میتوان از دستگاههای مختلف به یک اکانت تلگرامی متصل شد. با نصب تلگرام، یک کد فعالسازی ارسال میشود که اگر کسی به آن دسترسی پیدا کند، میتواند به تلگرام شما متصل شود و راههای دستیابی به این کد نیز زیاد است. شاید بعضا سهلانگاری و دلرحمی ما موجب سوءاستفاده از این موضوع شود.
وی اضافه کرد: برای فهم این موضوع، میتوان به قسمت تنظیمات تلگرام، حریم خصوصی و امنیت و سپس نشستهای فعال رفت، در این بخش اگر دستگاه دیگری به اکانت تلگرام ما متصل باشد، مشخص میشود که میتوان آن را حذف کرد. برای پیگیری و شکایت در این خصوص، باید زمانی که دستگاه موردنظر در حالت آنلاین قرار دارد، از صفحه عکس گرفته و به پلیس فتا مراجعه کنید. راه افزایش امنیت تلگرام نیز فعالسازی رمز دو مرحلهای است که در قسمت تنظیمات، حریم خصوصی و امنیت و سپس تأیید دو مرحلهای، میتوانید رمزی را تعیین کنید که گذرواژه دوم اکانت شما باشد.
ستوان یکم حیدری تصریح کرد: اگر شهروندان شاهد موارد مجرمانه در فضای مجازی باشند، میتوانند به ادمین کانال @cyber_esfahan در تلگرام و پیامرسان سروش اطلاع دهند که اگر مربوط به داخل کشور باشد، برای دستگیری مجرم اقدام میشود و اگر در خارج از کشور قرار داشته باشد، جهت مسدودسازی به دادستانی کل کشور ارسال خواهد شد. همچنین شهروندان میتوانند به نشانی اصفهان، بلوار کشاورز، سه راه قائمیه، خیابان فضیلت، جنب پلیس آگاهی استان مراجعه کنند.
وی افزود: پیدایش پلیس فتا به سال 1388 برمیگردد و بعد از اتفاقاتی که طی آن سال در کشور رخ داد و مشخص شد که هماهنگی و هدایت اغتشاشات از طریق فضای مجازی صورت میگیرد، این کمبود احساس شد که نظارت کمتری بر این حوزه اعمال میشود، بنابراین به دستور مقام معظم رهبری در سال 1389 پلیس فتا آغاز به کار کرد.
ستوان یکم حیدری با بیان اینکه در این چند سالی که از تشکیل پلیس فتا گذشته، سیر پروندههای تشکیل شده در سراسر کشور واقعا سرسامآور است، گفت: هر استان پلیس فتای اختصاصی خود را دارد و در شهرستانهای هر استان نیز بنا به وسعتی که دارند، پلیس فتا تشکیل شده است.
وی بیان کرد: در اهمیت فضای مجازی همین بس که مقام معظم رهبری فرمودند اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است و ما نباید از این فضا غافل شویم، چرا که دشمن از این فضا استفاده میکند و جنگ نرم را علیه ما آغاز کرده که دو ابزار اساسی آن، فضای مجازی و ماهواره است.
این کارشناس پلیس فتا خاطرنشان کرد: نمیتوان گفت متهمین فضای مجازی میانگین سنی یا شخصیت خاصی دارند، در این فضا، سن و سال معنا نداشته و ملاک خاصی برای شناسایی متهمین وجود ندارد. نشستهایی از این قبیل نیز به این منظور برگزار میشود تا خانوادهها بتوانند با کسب آمادگی لازم، خود و فرزندانشان را در این محیط حفظ کنند.
وی ادامه داد: طبق آماری که تا پایان سال 1395 به دست آمده است، حدود 45 میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد و روزانه بیش از 100 هزار وبسایت تولید میشود که 12 هزار از آنها فقط برای فعالیت مجرمانه به وجود میآید. از طرف دیگر، بیش از 25 هزار شبکه ماهوارهای در جهان وجود دارد که بیش از 3000 شبکه از طریق تجهیزات ماهوارهای در کشور ما قابل دریافت بوده و بیش از 90 درصد مضامین موجود در این شبکهها، بحث خیانت و نیز عادیسازی روابط میان دختر و پسر است. از دیگر مطالبی که در این شبکهها به آن پرداخته میشود، مباحث اعتقادی و تبلیغ مذاهب کاذب و ادیان ساختگی است. حتی شبکههایی به نام اهلبیت(ع) وجود دارد و کسانی که آگاهی کافی ندارند، به این شبکهها اعتماد کرده و تصور میکنند مطالب مطرح در آنها صحیح است؛ در حالی که این نوع شبکهها به صورت مهندسی شده و حرفهای در اعتقادات افراد شبهه ایجاد کرده و باعث کمرنگ شدن و از بین رفتن باورهای دینی میان جوانان و خانوادهها میشوند.
ستوان یکم حیدری با بیان اینکه کاربران اینترنت به سه دسته تقسیم میشوند، گفت: دسته اول کسانی هستند که به صورت هدفمند وارد فضای مجازی میشوند و میتوان گفت 90 درصد آنها دچار مشکل و آسیب نمیشوند، چرا که از اطلاعات کافی برخوردار بوده و از این فضا استفاده صحیح میکنند. به خانوادهها توصیه میشود که اطلاعات خود را در زمینه اینترنت و فضای مجازی بالا ببرند تا بتوانند مشکلات خود را حل کرده و دچار آسیب نشوند. متأسفانه بسیاری از خانوادهها کار با رایانه را بلد نیستند، چه برسد به فضای مجازی و ممکن است وقتی فرزندان سؤالی از آنها میپرسند که پاسخش را نمیدانند، به سراغ افراد نااهل رفته و راهنمایی غلط دریافت کنند.
وی اضافه کرد: دسته دوم کاربران سیاه هستند که فقط به قصد سوءاستفاده و کلاهبرداری وارد فضای مجازی میشوند و البته به اهداف خود دست پیدا میکنند. کاربران خاکستری دسته سوم هستند که بیش از 70 درصد کاربران اینترنت را تشکیل میدهند. این دسته بیهدف بوده و نمیدانند از فضای مجازی چه میخواهند، در نتیجه وقت آزاد خود را با گشتوگذار در فضای مجازی سپری میکنند. اینها همان کسانی هستند که فریب زرقوبرق فضای مجازی را خورده و دچار آسیب میشوند.
کارشناس پلیس فتا اظهار کرد: روزانه بیش از 50 تماس در خصوص آسیبهای فضای مجازی با پلیس فتا فقط در اصفهان برقرار میشود، حال حساب کنید این آمار در سطح کشور چقدر است. مردم بعضا دقت کافی ندارند یا سهلانگار هستند و اصلا نمیخواهند آموزش ببینند تا از بروز مشکلات و آسیبها جلوگیری شود.
وی افزود: طبق آماری که از تحقیق بر روی گروهی از دانشآموزان به دست آمد، مشخص شد که میزان استفاده دانشآموزان دختر از اینترنت در طول یک هفته، چیزی در حدود 965 دقیقه بوده که 660 دقیقه آن فقط صرف شبکههای اجتماعی میشود؛ این آمار برای دانشآموزان پسر، بیش از 1025 دقیقه بوده که متأسفانه 65 دقیقه آن صرف تماشای تصاویر مستهجن میشود و 670 دقیقه آن مربوط به شبکههای اجتماعی است.
ستوان یکم حیدری با اشاره به روند انگیزشی جرائم فضای مجازی در سطح جهان گفت: بیش از 54 درصد جرائم به بخش مالی و 26 درصد به حوزه اخلاقی مربوط میشود که این آمار در کشور ما تا اواخر سال گذشته، 81 درصد جرائم مالی و 13 درصد جرائم غیراخلاقی و در اصفهان، حدود 42 درصد جرائم غیراخلاقی و 36 درصد جرائم مالی است؛ در صورتی که تا قبل از این تاریخ، بیش از 70 درصد پروندهها را جرائم مالی و حدود 20 درصد را جرائم غیراخلاقی تشکیل میداد؛ البته جرائم مالی همچنان زیاد بوده، ولی جرائم غیراخلاقی بیشتر شده و درصدها جابجا شده است.
وی با بیان انواع جرائم و کلاهبرداریهایی که در فضای مجازی اتفاق میافتد، افزود: بیشترین کلاهبرداری صورت گرفته در اصفهان و پروندههای تشکیل شده برای آن، کلاهبرداری فیشینگ است که در آن، یک درگاه جعلی از درگاه اصلی بانک به منظور خرید اینترنتی ایجاد میشود. سابق بر این، درگاههای اصلی از جعلی به راحتی قابل شناسایی بود، به این صورت که ابتدای آدرس درگاههای اصلی در بالای صفحه، حروف https مشخص بود و درگاههای اصلی تنها حروف http را داشتند و حتی فاقد صفحه کلید بودند؛ اما امروزه کلاهبرداران و سارقان به واسطه پیشرفت علم، تمام این موارد را شبیه به درگاه اصلی بازسازی کردهاند.
کارشناس پلیس فتا ادامه داد: برای تشخیص درگاه اصلی از جعلی، کافی است افراد دقت لازم را به خرج دهند. ابتدا باید از وجود حرف s در کنار حروف http مطمئن شوند و روی قفل کنار مرورگر کلیک کنند که نشان میدهد درگاه موردنظر از کجا مجوز دریافت کرده است که میتواند شاپرک یا مراکز بانکی باشد. اگر درگاه جعلی بود، مشخص میشود که از هیچکدام از مراکز یاد شده مجوز ندارد و یک نام لاتین به نمایش درمیآید. از سوی دیگر، در درگاههای اصلی، آدرس به صورت کامل در بالای صفحه مشخص بوده و کافی است افراد با این آدرسها آشنا باشند، چرا که کلاهبرداران نمیتوانند آدرس درگاه اصلی را به صورت کامل وارد کنند و حتما مواردی از آن را حذف میکنند و نشان میدهد که درگاه موردنظر زیر دامنهای از سایتهای خارجی است. همچنین در پایین صفحه درگاههای اصلی، در قسمت توضیحات، آدرس قید شده، کلاهبرداران نیز همین موارد را قید میکنند و کافی است افراد آدرس درج شده را چک کنند که مطمئنا متفاوت است.
وی اضافه کرد: کلاهبرداری بعدی، هک مودمهای خانگی است. ما باید به فرزندان خود و حتی بعضا بزرگترها این نکته را گوشزد کنیم که استفاده از اینترنت همسایگان بدون اجازه آنها نیز نوعی دزدی است. در حال حاضر نرمافزارهایی روی گوشیهای موبایل نصب میشود که با اتصال به مودمهای خانگی، اینترنت آنها را مورد استفاده قرار میدهد. در یک پرونده، نوجوانی 17 ساله بیش از 300 خط وایمکس را هک کرده بود. برای جلوگیری از این سرقت، تنها کاری که میتوان انجام داد، ارتقاء امنیت مودمها از طریق تغییر پیشفرض و رمز عبور و اجرای مک فیلترینگ است.
ستوان یکم حیدری بیان کرد: کلاهبرداری بعدی که زیاد اتفاق میافتد، استفاده از جاسوسافزارها، بدافزارها و ویروسهاست که وقتی وارد گوشی موبایل یا رایانه میشود، تمام اطلاعات موجود در آنها را در اختیار سازنده بدافزار قرار میدهد. افراد باید دقت داشته باشند که روی هر لینکی کلیک نکرده و هر نرمافزاری را دانلود نکنند و به هیچ عنوان از شبکههای اجتماعی خرید انجام ندهند. شبکهای مثل تلگرام اصلا قابل اطمینان نیست و بیش از 90 درصد نرمافزارهای پخش شده در این شبکه، بدافزار هستند که عناوین مختلفی دارند، مثل نسخه جدید تلگرام با قابلیتهایی که برای آن ذکر میشود. حداقل چیزی که باید به آن توجه داشت، این است که یک آنتیویروس بهروز روی گوشی یا رایانه نصب شود و گوشی خود را در اختیار افراد ناشناس و حتی بعضا دوستان و آشنایان قرار ندهیم.
وی افزود: کلاهبرداریهای بعدی، کپی گرفتن از کارتهای عابر بانک از طریق یک دستگاه و درج اطلاعات آنها بر روی یکسری کارت خام و نیز انتشار محتوای غیراخلاقی است. افراد باید بدانند کارهایی که در فضای مجازی انجام میدهند، ممکن است برای آنها جرم تعیین شده باشد و مشکلاتی را به وجود آورد. در یک پرونده، نوجوانی 11 ساله یکسری تصاویر غیراخلاقی را در یک وبلاگ، بارگذاری و تصور کرده بود که تنها خودش قادر به تماشای آنهاست. بعضا افراد نمیدانند کاری که انجام میدهند، جرم است و قاضی میتواند برای آنها پرونده کیفری تشکیل دهد. باید توجه داشت که پلیس فتا حتما به مواردی چون انتشار تبلیغات مربوط به شیطانپرستی و عرفانهای کاذب، تصاویر غیراخلاقی و برگزاری نظرسنجیهای دروغین که مخاطب زیادی نیز دارد، رسیدگی میکند.
کارشناس پلیس فتا با بیان اینکه امروز میزان گفتوگو در خانوادهها به کمتر از 15 دقیقه در روز رسیده و ارتباطات چهره به چهره کمرنگ شده است، گفت: توصیه کارشناسان این است که برای بچههای زیر 12 سال گوشی موبایل تهیه نکنید و حداقل گوشی خود را در اختیار آنها قرار دهید. خانوادهها میتوانند بازیهای متناسب با سن کودکانشان را روی گوشی یا رایانه نصب کرده تا بچهها فقط اجازه بازی با آنها را داشته باشند. از طرف دیگر، اینطور نباشد که بچهها اتاقی جداگانه داشته که رایانهای نیز داخل آن بوده و تا هر زمانی بخواهند، گوشی موبایل خود را در اختیار داشته باشند، بلکه باید طبق قوانین تنظیم شده، در ساعتهای خاصی مجاز به استفاده از گوشی یا رایانه باشند. همچنین والدین میتوانند وبسایتهای مفید را نشانهگذاری کرده تا فرزندان فقط از آنها استفاده کنند.
وی تصریح کرد: پلیس فقط میتواند آسیبها و مشکلات را بیان کند و این تربیت خانوادگی است که باید فرزندان را آموزش داده و آنها را برای مواجهه با مسائل آماده کند، در واقع این تربیت خانوادگی است که فرزندان را به سمت مشکلات سوق داده یا از آنها دور میکند. کمبود عاطفی که در بعضی از خانوادهها وجود دارد، باعث میشود تا فرزندان دنبال پاسخ به عواطف و احساسات خود در فضای مجازی باشند و دلباخته افرادی شوند که کلمات محبتآمیز نثارشان میکنند و در نهایت گرفتار اخاذی و سوءاستفادههای بعدی شوند.
ستوان یکم حیدری با اشاره به اینکه هر چیزی در فضای مجازی منتشر میشود، دیگر قابل بازگشت نیست، گفت: قبل از اینکه دکمه ارسال را فشار دهید، بنگرید که چه چیزی را ارسال میکنید. یک عکس یا فیلم در فضای مجازی میتواند در اختیار هزاران نفر قرار گیرد. هر چیزی که در فضای مجازی منتشر کنید، دیگر شخصی نیست و در واقع آن را عمومی ساختهاید.
وی خاطر نشان کرد: به هیچ عنوان از شبکههای مجازی، نه چیزی را دانلود کرده و نه خرید کنید، 90 درصد این موارد کلاهبرداری است و داشتن مجوز، دست و پای کسی را برای کلاهبرداری نمیبندد؛ ولی یک سایت مجوزدار و شناخته شده بهتر است از یک کانال تلگرامی که حتی بچهای هشت ساله نیز میتواند آن را ایجاد کرده و مطالب را داخل آن کپی کند.
این کارشناس پلیس فتا با بیان اینکه تلگرام اصلا هک شدنی نیست، اظهار کرد: قابلیتی در تلگرام وجود دارد که بر اساس آن میتوان از دستگاههای مختلف به یک اکانت تلگرامی متصل شد. با نصب تلگرام، یک کد فعالسازی ارسال میشود که اگر کسی به آن دسترسی پیدا کند، میتواند به تلگرام شما متصل شود و راههای دستیابی به این کد نیز زیاد است. شاید بعضا سهلانگاری و دلرحمی ما موجب سوءاستفاده از این موضوع شود.
وی اضافه کرد: برای فهم این موضوع، میتوان به قسمت تنظیمات تلگرام، حریم خصوصی و امنیت و سپس نشستهای فعال رفت، در این بخش اگر دستگاه دیگری به اکانت تلگرام ما متصل باشد، مشخص میشود که میتوان آن را حذف کرد. برای پیگیری و شکایت در این خصوص، باید زمانی که دستگاه موردنظر در حالت آنلاین قرار دارد، از صفحه عکس گرفته و به پلیس فتا مراجعه کنید. راه افزایش امنیت تلگرام نیز فعالسازی رمز دو مرحلهای است که در قسمت تنظیمات، حریم خصوصی و امنیت و سپس تأیید دو مرحلهای، میتوانید رمزی را تعیین کنید که گذرواژه دوم اکانت شما باشد.
ستوان یکم حیدری تصریح کرد: اگر شهروندان شاهد موارد مجرمانه در فضای مجازی باشند، میتوانند به ادمین کانال @cyber_esfahan در تلگرام و پیامرسان سروش اطلاع دهند که اگر مربوط به داخل کشور باشد، برای دستگیری مجرم اقدام میشود و اگر در خارج از کشور قرار داشته باشد، جهت مسدودسازی به دادستانی کل کشور ارسال خواهد شد. همچنین شهروندان میتوانند به نشانی اصفهان، بلوار کشاورز، سه راه قائمیه، خیابان فضیلت، جنب پلیس آگاهی استان مراجعه کنند.