وی با بیان آیات ابتدایی سوره نحل، مخلوقات بشر را در اختیار انسان دانست تا به وسیه آن آسایش بیشتر را برای خود فراهم کند و گفت: نگاه ما به هوش مصنوعی همچون حیوان بارکشی است که در خدمت انسان است و سنگینی بسیاری از کارها و بارها را از دوش انسان برمیدارد. هوش مصنوعی، «دستیار آموزش» دیده ای است بدون اراده و احساس که با توجه به آموزش هایی که دیده، توانایی خدمات رسانی دارد.
رئیس پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به پدیده هوش مصنوعی (AI) اظهار کرد: این پدیده، یک هوش واقعی نیست بلکه هوشنما و صورت کارش هوشمندانه است.
وی ضمن اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص دوران هوش مصنوعی و کوانتوم و با تأکید بر ضرورت استفاده از ابزارهای جدید که انسان را در انجام امور یاری میدهند، گفت: در دوران هوش مصنوعی، کوانتوم، اینترنت و امثال اینها نمیشود به شیوههای گذشته و تنها با ابزارهای قدیمی کار کرد و امروز برای پیشرفت، ابزارها باید متناسب با زمان انتخاب شوند.
حجتالاسلام و المسلمین مجیدی نظامی هوش مصنوعی را پدیدهای جدید و مدعی فهم و تحلیل با توانایی ارائه خروجی اطلاعات به صورت صدا، تصویر، متن و غیره عنوان کرد و محدودیتهای سختافزاری را علت کندی پروژههای هوش مصنوعی تاکنون خواند و تصریح کرد: هوش مصنوعی به رایانههایی با CPU و GPU قوی احتیاج دارد که ضمن داشتن هزینه خیلی بالا (یک GPU حدود 800 میلیون تومان)، فعلاً شرکتهای تولیدکننده ظرفیت ساخت انبوه این قطعات را ندارند.
وی گفت: هوش مصنوعی شاخهای از علوم کامپیوتر است که به ساخت و توسعه سیستمهای کامپیوتری که میتوانند وظایفی را انجام دهند مانند یادگیری، تصمیمگیری، تشخیص گفتار، تحلیل متن، استفاده از زبان طبیعی در گفتگو، ترجمه زبانهای خارجی و دیگر موارد مشابه میپردازد.
این استاد دانشگاه با اشاره به تفاوتهای هوش طبیعی و هوش مصنوعی گفت: نداشتن احساسات و قدرت خلاقیت از اصلیترین تفاوتهای هوش مصنوعی با هوش طبیعی است و نام پیشنهادی برای پدیده هوش مصنوعی «دستیار مصنوعی آموزشدیده» می تواند باشد.
وی اذعان داشت: کارکردهای آموزشی، پژوهشی، نمایش داده، پیشبینی، اکتشاف پژوهشی، تبلیغات، سرگرمی و غیره از کارکردهای هوش مصنوعی بوده و ظهور آن در همه ابعاد زندگی انسان اثربخش است.
حجتالاسلام و المسلمین مجیدی نظامی سهولت، سرعت و دقت را از ویژگیهای کار با هوش مصنوعی عنوان کرد و گفت: این ابزار میتواند موجب افزایش بهرهوری، ارتقاء سطح زندگی، کاهش هزینهها، رقابتپذیری، درک بهتر دادهها، برنامهریزی بهتر، سرعت بالاتر در واکنش به تغییرات و شناسایی تهدیدهای امنیتی سایبری و فیزیکی شود.
وی ترور شهید حسن فخریزاده و یا کاربرد این پدیده برای شناسایی افراد خاصی در یک جمع چند صد هزار نفره و ترور ایشان را از جمله کاربردهای خطرناک هوش مصنوعی در حوزه تهدیدات امنیتی عنوان کرد.
رئیس پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره ضرورت استفاده از هوش مصنوعی گفت: ویژگیهای آن نظیر بهبود تصمیمگیری با تجزیه و تحلیل دادههای زیاد و پیچیده، ابتکار و خلاقیت از طریق ارائه راه حلها و ابتکارات جدید، ایجاد طوفان فکری، افزایش بهرهوری و کارایی با تمرکز بر کارهای ارزشمند و خلاقانه و واگذاری کارهای تکراری و مکانیکی به ماشین، خدماتدهی بهتر به مشتریان با پیشبینی نیازهای مشتری و شخصیسازی خدمات و ارائه خدمات متناسب با آن، دقت و سرعت در پاسخ با توجه به مسئله مورد سوال و پاسخ دقیق و سریع، انعطافپذیری در پاسخ به شیوههای متنوع در طرح سؤال برخلاف محتوی ثابت وبگاهها، دسترسی به اطلاعات نهان و توصیه بر اساس آن، برتری در رقابت بازار و کاهش هزینهها از جمله مهمترین دلایل ضرورت استفاده از هوش مصنوعی است.
وی در ادامه گفت: عدم توانایی در تجسم و تفکر انتزاعی، عدم توانایی در برقراری ارتباطات انسانی پیچیده، کمبود تفکر استراتژیک و تصمیمگیری در شرایط پیچیده، وابستگی به انسان برای تعریف و رفع خطا و محدودیت در یادگیری بدون نظارت را از محدودیتهای و نقاط ضعف هوش مصنوعی است.
حجتالاسلام و المسلمین مجیدی نظامی با بیان نمونههای مختلف از کاربرد هوش مصنوعی در کارهای پژوهشی خاطرنشان کرد هوش مصنوعی میتواند برای این امور در بخشهای تدوین مقاله، پایاننامه و طرحهای پژوهشی، اخذ اصطلاح، نمایهسازی، گردآوری موضوعات مرتبط، ویرایش و تصحیح متن و غیره به کار رود.