استاد حوزه و دانشگاه دو مقدمه با عنوان هدف از ازدواج و تشکیل خانواده را لازمه موضوع مذکور دانست و به تبیین مسأله «هدف از ازدواج» پرداخت و تصریح کرد: خداوند متعال همه پدیدهها اعم از جمادات، نباتات، حیوانات و انسانها را زوج زوج آفریده است، بنابراین ازدواج قرار گرفتن دو زوج در کنار هم است و کششی در دو جنس مخالف است، میتواند با کنار هم قرار گرفتن یکدیگر، آرام و قرار گیرند.
هدف از ازدواج، آرامش روحی و طی کردن مسیر هدف خلقت است
وی ادامه داد: در نتیجه، ازدواج میلی درونی و امری فطری و عرشی بوده که در نهاد هر یک از جنس مذکر و مؤنث قرار داده شده، بنابراین، هدف از ازدواج رسیدن به آرامش روحی برای طی کردن مسیر هدف از خلقت است.
دهقانی خاطرنشان کرد: هر انسانی به آرامش نیاز دارد و نیاز به ازدواج نیز در وجود هر فردی قرار داده شده که در برههای از زمان، آن نیاز به سراغ انسان میآید که اگر عمداً و بی هیچ دلیلی یا به خاطر موانع دست و پاگیری همچون مسکن و مهریه و جهیزیه و غیره نخواهد ازدواج کند، لاجرم ناامنی روانی و اضطراب وجود او را فرا خواهد گرفت، پس امر ازدواج، امری مستقل و جدای از فرآیند تشکیل خانواده و فرزندآوری است. زیرا نیازی درونی و فطری است که نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت باشیم.
تأخیر در ازدواج سبب ناامنی روانی و اضطراب
وی متذکر شد: اگر بپذیریم ازدواج امری ضروری در نهاد هر مذکر و مونثی است، باید با توجه به شرایطی چند، در پی رفع این نیاز برآییم. اگر هر فردی که به بلوغ جنسی و جسمی لازم رسیده و دارای بلوغ عقلی، درک و شعور اجتماعی و تعهد و مسئولیتپذیری باشد، میتواند و بایسته است که در اولین فرصت مطلوب، زوج خود را با رعایت سه شرط مهم اتحاد فکری، روحیه حق پذیری و کفویت انتخاب کند.
دهقانی در ادامه صحبت خود افزود: هر چند از نظر اقتصادی در وضعیت قابل قبولی نباشد، تحصیلات خوبی نداشته و فاقد مسکن مستقل هم باشد، زیرا ازدواج مستقل از خانواده و امر فرزندآوری است، به جوان نمیتوان گفت که به نیاز درونی خود توجه نداشته باش چون خانه نداری و یا درآمد آنچنانی نداری. زیرا جوان از طریق راههای گوناگون در پی رفع نیاز خود بر خواهد آمد.
پاسخ مثبت ازدواج به سه نیاز امنیت روانی، نیاز جسمی و جنسی و نیاز عاطفی
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به آیه ۲۱ سوره مبارکه روم گفت: در آیه مذکور خداوند میفرماید «و از نشانههای او آن است که از جنس خودتان همسرانی برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید و میان شما و همسرانتان علاقه شدید و رحمت قرار داد؛ بیشک در این (نعمت الهی،) برای گروهی که میاندیشند نشانههای قطعی است»، پس هدف از ازدواج آرامش است با ازدواج به سه نیاز امنیت روانی، نیاز جسمی و جنسی و نیاز عاطفی پاسخ مثبت داده میشود و اگر این سه نیاز برآورده شود، آرامش محصول آن خواهد بود.
شرط دوام خانواده، آرامش همسر است
وی تشکیل خانواده را مقدمه دوم این بحث دانست و تأکید کرد: خانواده، مرکب از افرادی است که تشکیل یک واحد اجتماعی کوچک از طریق ازدواج دادهاند، برای تشکیل چنین واحدی، نیاز به خانه، امکانات اولیه و درآمد کافی است که شرط دوام این واحد اجتماعی، آرامش و قرار زن و مرد به عنوان همسران است، یعنی هر چه ازدواج آنها موفقیتآمیز باشد دوام خانواده نیز بیشتر خواهد بود.
عدم آرامش و طلاق نتیجه تغییر ملاکهای ازدواج
دهقانی به تبیین نتایج حاصل شده از بیان دو مقدمه مذکور پرداخت و اذعان داشت: جامعه امروز بیش از آنکه بر اصل ازدواج تمرکز کنند بر شرایط تشکیل خانواده مثل خانه و مهریه و نوع خاص مراسم اصرار میورزند و به همین خاطر، ملاک ازدواج تغییر پیدا کرده و نتیجه آن نداشتن آرامش در خانواده و یا نهایتاً طلاق میشود.
مبلغ تخصصی خانواده در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان ابراز داشت: با توجه به صحبتهای قبلی، ازدواج یک نیاز فطری است و خانواده برقراری یک کانون گرم از مسیر ازدواج عاقلانه است، با تفکیک ازدواج از تشکیل خانواده در ساحت فکر و اندیشه، شرایط آن دو نیز با هم متفاوت خواهند بود.
شرایط ازدواج و شرایط تشکیل خانواده دو موضوع کاملاً متفاوت
وی در تکمیل صحبتهای خود به تفاوت شرایط ازدواج و شرایط تشکیل خانواده پرداخت و در تشریح شرایط ازدواج و شرایط تشکیل خانواده گفت: سپری کردن دوران بلوغ، برخورداری از سلامت فکر و روان، تعادل شخصیتی، بلوغ عقلی، تعهد و مسؤولیت پذیری فردی و خانوادگی و اجتماعی شرایط ازدواج محسوب میشود و شرایط تشکیل خانواده عبارت است از، ازدواج عاقلانه با توجه به شرایط ازدواج، داشتن حداقل امکانات، جایی برای زندگی هر چند اجارهای و کوچک، داشتن شغل مناسب.
پدران و مادران از قید و بند آداب و شرایط دست و پا گیر رها شوند
دهقانی بیان کرد: بنابراین، نتایج این تفکیک مبارک، ازدواج به هنگام، آرامش روان، تمرکز بر انتخاب صحیح بر اساس شرایط ازدواج و نه تمرکز بر شرایط تشکیل خانواده، دوری از بیماریهای روحی و روانی و بالاخره دوام زندگی خانوادگی خواهد بود.
استاد حوزه و دانشگاه متذکر شد: اگر مسؤولان، برنامه ریزان فرهنگی، پدران و مادران به این تفکیک مهم دقت کنند و ازدواج را امری فطری بدانند که باید به موقع پاسخ داده شود، در این صورت میتوانند از قید و بند آداب و شرایط دست و پا گیر تشکیل خانواده مثل مهریه زیاد، خرید خانه، شغل آنچنانی، سرویس طلا و جهیزیه آنچنانی نجات پیدا کنند و قبل از آنکه جوان به فکر پاسخ دادن به نیازش از راههای غیرمتعارف و حتی نامشروع برآید، در پناه خانواده پاسخگویی لازم داده شود.