حجت الاسلام حامد اهتمام در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به روشهای پیشگیری از اضطراب و ناراحتی در دوران شیوع کرونا اظهار داشت: این روزها با توجه به شیوع ویروس منحوس کرونا، عدهای دچار اضطراب و نگرانی شدهاند، برخی مرتب تیتر اخبار کرونایی را دنبال کرده و بعضی از شدت رعایت بهداشت دچار وسواس شدهاند.
وی بهترین راه برای جلوگیری از این اضطراب و ناراحتی در عین رعایت مسائل بهداشتی را مهارت مثبت اندیشی عنوان کرد و ابراز داشت: با تکیه بر این مهارت ما میتوانیم هیجانات و افکار منفی را کاهش دهیم و بردبارتر و با امید تر زندگی کنیم، از این رو امام علی (ع) در این ارتباط میفرمایند «کسانی که به دنبال آرامش هستند لازم است که تفکر مثبت و خوشبینی خود را افزایش دهند.»
گذران روزگار سخت به ناچار منفی گرایی را به همراه میآورد
پژوهشگر و مشاور خانواده با بیان اینکه گذران روزگار سخت به ناچار منفی گرایی را به همراه میآورد، تصریح کرد: ذهنی که در نتیجه منفی گرایی محدود شده میتوانند بیمحابا در مسیری مارپیچی نزولی ما را پایین بکشند و زندگی را تحلیل ببرند.
وی افزود: با وجود این وقتی نیروهای نامرئی منفی اشخاص را پایین میکشند میتوانند مسیر دیگری برگزینند، میتوانند سیر حرکت مارپیچ نزولی منفی گرایی را متوقف کنند و به وضع سابق باز گردند و برترین راه آن آشکار کردن چشمه درونی مثبت گرایی صادقانه است.
مثبت گرایی و کنترل منفی گرایی در چشمانداز ذهنی افراد
حجت الاسلام اهتمام با اشاره به اینکه مثبت گرایی میتواند کنترل منفی گرایی در چشمانداز ذهنی افراد کاهش دهد و قلب و ذهن را بر حوزه گستردهتری از امکانات موجود بگشاید که با انجام این کار روی مارپیچ صعودی جای میگیرد، بیان داشت: همه ما میتوانیم به طرز حیرتآوری بردبار باشیم اگر بدانیم که مهمترین تفاوت افراد دارای سبک شخصیتی بردبار و افراد بی بهره از آن در مثبت گرایی بوده است.
وی ادامه داد: در واقع میتوان گفت که بردباری و مثبت گرایی دست در دست یکدیگر پیش میروند به نوعی که بدون مثبت گرایی امکان قد راست کردن در مشکلات وجود ندارد.
افراد مثبت گرا واقعیتهای موجود، هیجانات منفی، مشکلات و گرفتاریها را انکار نمیکنند
مدیرکل فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با تاکید بر اینکه افراد مثبت گرا واقعیتهای موجود، هیجانات منفی، مشکلات و گرفتاریها را انکار نمیکنند و در آن متوقف نمیشوند، گفت: اگر بخواهیم در مشکلات قوی باشیم باید مهارت مثبت اندیشی که نتیجه آن افزایش هیجانات مثبت است داشته باشیم.
وی اضافه کرد: هیجانات مثبت و احساسات خوب نه فقط احساسات بد را دور میریزد بلکه قلب را آرام میکند و حتی فشار خونی که در اضطراب و ناراحتی افزایش پیدا کرده است به حالت اولیه و به هنجار بازمیگردد.
اهتمام با اشاره به اینکه در مقابل ناملایمات دو نوع واکنش اصلی ناامیدی یا امیدواری وجود دارد، تاکید کرد: یا ناامیدی منفی گرایی چند برابر شده، ترس و تردید تبدیل به فشار روانی میشود و فشار روانی میتواند اندوهی معکوس کننده به همراه شرمساری به باد آورد.
«ناامیدی»، مرگ مثبت گرایی در هر قالبی را به همراه دارد
وی تاکید کرد: بدتر از منفی گرایی که رشدی قارچگونه از افکار منفی در ذهن انسان ایجاد میکند اینکه «ناامیدی»، مثبت گرایی را در هر قالبی که باشد خفه و خاموش میکند و با خاموش شدن شعلههای مثبت گرایی از احتمال برقراری روابط اصیل با دیگران به کلی از بین میرود.
پژوهشگر و مشاور خانواده با اشاره به اینکه برعکس ناامیدی، عنصر امید موجب میشود فرد با چشمان باز به وجود منفی گرایی اذعان دارد و مهمتر اینکه امید موجب ایجاد موج مثبت گرایی در وجود انسان میشود به شکلی که حتی نامحسوس ترین سایههای امید میتواند سکوی پرشی برای احساس عشق سپاسگزاری باشد.
وی اظهار داشت: به طور کلی امید به ما توانایی میبخشد و ما میتوانیم در مقابل مشکلات قدراست کنیم و حتی قویتر و با درایت تر از قبل سر بر آوریم.
واکنش افراد بردبار در برابر رخدادهای بد
اهتمام گفت: افراد بردبار، صبور و شکیبا از رخدادهای بد و در مقابل ناراحتیها به عنوان یک فرصت استفاده میکنند و به جای خون دل خوردن به دنبال راهی برای پروراندن احساسات خوب هستند و شاید بتوان گفت از همین رو است که در اوج مشکلات حضرت زینب (س) میفرمایند که «ما رایت الا جمیلا.»