عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

غلبه شعائر و عواطف بر تعمیق باورها در برنامه های فرهنگی/ لزوم تجربه خوانی کار میدانی تبلیغی برای رسیدن به تئوری

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی ریشه آسیب های اجتماعی را در باورهای مردم دانست و با اشاره به غفلت از هدف گیری بینش و باورهای مخاطب در برنامه های تبلیغی کشور و غلبه شعائر و عواطف بر تعمیق باورها، گفت: امروز نیازمند تجربه خوانی کار میدانی برای رسیدن به تئوری ها هستیم.

به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و رییس قطب تعمیق باورهای دینی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در جلسه هم اندیشی مبانی و شیوه های تربیت دینی کودک و نوجوان که به همت اداره کل فرهنگی و تبلیغی دفترتبلیغات اسلامی اصفهان با حضور مدیران مراکز و نهادهای فرهنگی تعمیق باورهای دینی برگزار شد با اشاره به طراحی نظام برنامه راهبردی مسأله محور در دفتر تبلیغات اسلامی، گفت: از آنجایی که دفتر تبلیغات اسلامی ظرفیت های خوبی در آموزش و پژوهش دارد و بخش بزرگی از پشتیبانی حوزه فرهنگ و تبلیغ کشور را بر عهده دارد، با رویکرد جدید دفتر و بر اساس دستور رهبر معظم انقلاب، بنا بر مسأله محوری قرار گرفته است.
وی ادامه داد: یکی از موارد مهم در این زمینه، بحث ایمان دینی و آفت هایی است که آن را تهدید می کند که به همین دلیل، قطب تعمیق باورهای دینی و مبارزه با فرق انحرافی در دفتر تبلیغات ایجاد شد و کارگاه ها مختلفی در این حوزه برگزار شد و یک مجمع از متخصصین و اتاق های فکر متعدد در این حوزه شکل گرفته است.

شناسایی 6 بخش از فرق انحرافی در کشور/ تشکیل میزهای تخصصی در حوزه باورهای دینی و سبک زندگی در دفتر تبلیغات
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: البته قطب های دیگری هم در حوزه اخلاق و سبک زندگی، نظام سیاسی اسلام و چالش های نظام اسلامی و امثال آن هم در دفتر تبلیغات ایجاد شده اند و میزهای تخصصی در این موارد شکل گرفته اند.
 عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه 6 بخش از حوزه فرق انحرافی در کشور شناسایی شده است، اظهار داشت: برای هر کدام از این 6 بخش، تیم متخصص اتاق فکر در حال فعالیت است و امروز یک پایگاه در کشور برای پاسخگویی به این مسائل و معضلات وجود دارد که مسائل مختلف از سوی دستگاه های ذیربط به این پایگاه منتقل می شود و مورد بررسی قرار می گیرد.

ریشه آسیب های اجتماعی و سبک زندگی در باورها و اعتقادات مردم است/ آسیب پذیری جامعه در بعد باورها و بینش ها
وی ریشه بسیاری از آسیب های اجتماعی و حوزه اخلاق فردی و سبک زندگی در ایران را در باورهای مردم دانست و ابراز داشت: در این زمینه تحقیقات ملی میدانی از سوی دستگاه های مختلف در کشور شروع شده است و و نتایج نشان می دهد که جامعه ما از بعد باور و بینش هم آسیب پذیر و هم آسیب دیده است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: همه این ها در حالی است که در دهه های گذشته حجم قابل توجهی از کار در زمینه باورهای دینی هم به صورت رسمی و هم غیر رسمی در کشور انجام شده است و امروز هم انجام می شود که بسیاری از این فعالیت ها با پشتکار و نگاه جهادی انجام می شود و قطعاً آثار و فوایدی هم در جامعه دارد و اگر بخواهیم بگوییم کاری در زمینه باورها و اعتثادات مردم صورت نگرفته است، بی انصافی است.

غفلت از هدف گیری بینش و باورهای مخاطب در برنامه های فرهنگی و تبلیغی کشور
رییس قطب تعمیق باورهای دینی تصریح کرد: از دیدگاه قرآن کریم و معارف اهل بیت(ع) هم پایه شخصیت دینی بر محور ایمان واقعی است و به میزانی که این استواری و استحکام در حوزه بینش و باور انسان باشد، سایر وجوه انسان هم قابل اصلاح خواهد بود.
وی اظهار داشت: باید ببینیم که فعالیت های دینی و اعتقادی در جامعه تا چه حد مربوط به حوزه رفتاری و شخصیت است و چقدر به عواطف و انگیزه ها می پردازد و تا چه اندازه نگرش ها و بینش ها و بنیادهایی که اساس هویت دینی انسان را می سازد، هدف گرفته است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: در یک نگاه خیلی سطحی و با یک مقایسه کوچک تقریباً می توان گفت آنچه در کشور تحت عنوان برنامه های تبلیغی و دینی و فرهنگی انجام می شود، متوجه بینش ها و نگرش ها و هویت دینی و زیرساخت های شخصیتی افراد نیست و حتی اگر در ابتدا هم هدف تعمیق باورها بوده است، اما به مرور به سمت شعائر دینی رفته است  و حوزه عواطف دینی را هدف قرار داده است و به حوزه تنظیم رفتارهای اخلاقی و شرعی مخاطبان رفته است و یا فضاسازی اجتماعی و محیطی در حوزه دین را فرا گرفته است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: اولین سؤالی که باید از عزیزان در میدان کار فرهنگی و تبلیغی بپرسیم این است که آیا این تحلیل را قبول دارند یا خیر و سؤال دوم که باید از خودمان بپرسیم این است که اگر این تحلیل درست باشد، راه حل چیست و باید چه بکنیم.

حوزه باورهای دینی محدود به حیطه آکادمیک نیست/ عقب ماندگی در بازخوانی تجارب کار میدانی در تدوین تئوری ها
وی تصریح کرد: تجربه به ما نشان داده است که حوزه باورهای دینی و فرق انحرافی محدود به حیطه آکادمیک نیست و متأسفانه فرق و مذاهب انحرافی توانسته اند کار اعتقادی و باورها را در مواجهه با مخاطب و به صورت میدانی، طراحی و پیگیری کنند و ما هم مدتی است که به این حوزه وارد شده ایم و کارهایی در این زمینه صورت گرفته است و تجربه های خوبی در این مدت در حوزه کار اعتقادی در آموزش و پرورش و رسانه و هنر به دست آمده است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی ابراز داشت: سؤال مهم این است که چگونه می توان به الگوها، مدل ها، ابزارها و رویکردهای کاربردی و مشخص در مورد تربیت اعتقادی رسید و آیا همین راه های موجود کافی هستند و یا اینکه راه های جدیدی هم وجود دارند که باید به آن ها برسیم.
رییس قطب تعمیق باورهای دینی ادامه داد: امروز بیش از آن که در حوزه علمیه و دانشگاه به کار تحقیق در این زمینه بپردازیم، باید ببینیم که در تجربه فعالیت های محیطی ما چه اتفاقاتی افتاده و کنش گران و مربیان خلاق صحنه عمل ما در همه بخش ها به چه تجربه ای رسیدند و امروز به تجربه خوانی بپردازیم و از این دریچه به تئوری برسیم و نه اینکه از تئوری به عمل برسیم.

لزوم استخراج و به کارگیری تجربه های میدانی کار اعتقادی
وی ابراز داشت: اغلب مدل های تربیتی که در دنیا وجود دارد و ما هم اجرا می کنیم، مدل های آموزشگاهی یا آزمایشگاهی هستند و بعضاً مدل های علمی هستند که تعمیم داده شده اند و مهمترین کار امروز ما این است که تجربه های میدانی کار اعتقادی در محیط های مختلف را استخراج کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی بیان داشت: اگر محققی پژوهش خوبی در این زمینه دارد باید آن را بگیریم و در اختیار نهادهای آموزشی و تربیتی قرار دهیم و اگر تجربه خوبی در این زمینه وجود دارد، آن را بازخوانی کنیم و به زبان مناسب در اختیار افراد بگذاریم تا این فرایند اعتقادی با سرعت گسترش پیدا کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: سؤال سوم این است که آیا خود شما در مطالعات و کار عملی و تجارب خود آیا به ایده ها و نظریه ها و الگوها درسطوح مختلف رسیده اید که بتوان آن را به افراد و مجموعه های دیگر ارائه داد و آیا در تجربه معنوی شما چنین ذخیره ارزشمندی وجود دارد که بشود به آن مراجعه کرد که بتوان یک تیم علمی بالای سر آن قرار داد و این تجربه را به دیگرا ارائه کرد یا خیر که البته ممکن است هر کدام از عزیزان به یک بخش از سؤال بپردازند و فعلاً هم هدف ایجاد یک طوفان فکری است.

سمینار برترین تجارب کار اعتقادی در مشهد مقدس؛ مقدمه ای برای شروع کلان پروژه تربیت ایمانی نسل جدید
وی ابراز داشت: می خواهیم از جمعی از مؤسساتی که این تجربه ها را دارند و به علاوه مجموعه هایی که در مشهد و قم داریم دعوت کنیم و قرار است تا سمینار فشرده چند روزه را با این موضوع با حضور برترین ها و همه افراد و دستگاه هایی که می توانند در این موضوع مشارکت کنند در تابستان در مشهد مقدس برگزار کنیم تا افراد و نهادها با یکدیگر آشنا شوند و پایه اولیه ای برای شروع این کلان پروژه تربیت ایمانی نسل جدید تشکیل دهیم.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار داشت: بنا داریم تا کار اعتقادی را از پایه های پایین تر و از کودکان و نوجوانان شروع کنیم و بر این موضوع تمرکز شده است.
رییس قطب تعمیق باورهای دینی در پایان گفت: این یک میدان اولیه گفتگو است و قرار است تا یک گروه از افراد متخصص به مؤسسات و نهادهایی که تجربه کار اعتقادی و ایده هایی در این زمینه دارند، اعزام شوند و اطلاعات آن ایده را در دبیرخانه «شمیم ایمان» ثبت و ضبط می کنند تا در سمینار مشترک مشهد مقدس ارائه شود.

مشاهده در خبرگزاری تسنیم
 

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه های ارسال شده پس از تایید منتشر خواهند شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *