به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، مصطفی نباتی نژاد در نشست تحلیل وضعیت فرهنگی اجتماعی اصفهان از سلسله نشست های گروه های تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان درباره شاخص هاي جمعيتي با اشاره به كاهش نرخ رشد جمعيت استان اظهار داشت: بالاترين نرخ رشد را در دهه 60 معادل 4،2 درصد داشته ايم.
وی با بیان این که در طول سه دهه اخير شاهد كاهش قابل توجه نرخ رشد ساليانه جمعيت بوده ايم، افزود: به طوري كه از نرخ 2.21 درصد در بازه زماني 70-65 به نرخ 1.37 درصد در دوره 90-85 و نرخ 0.97درصد در بازه 95-90 رسيده ايم. از سوي ديگر، در همين دوره، جمعيت شهرنشين استان به شدت افزايش و جمعيت روستايي كاهش يافته است، به طوري كه بر اساس سرشماري سال 95 حدود 88 درصد جمعيت استان در شهرها زندگي مي كنند كه اين رقم براي شهرستان اصفهان 94 درصد است.
مدير اجرايي رصدخانه فرهنگي اجتماعي استان اصفهان علت عمده مهاجرت ها به استان را ناشي از علل و انگيزه هاي اقتصادي دانست و بيان داشت: بر اساس آمار ثبتي و سرشماري استان هاي خوزستان، چهارمحال و بختياري، تهران، فارس، لرستان و قم بيشترين سهم مهاجر واردشده به استان را در دوره زماني 95-90 داشته اند. همچنين بيشترين سهم مهاجران خارج شده به استان هاي تهران، چهارمحال و بختياري، خوزستان، يزد، فارس و قم مهاجرت كرده اند. مهاجران خارجي ساكن استان نيز، عمدتاً از افغانستان و سپس از عراق وارد شده اند.
وي كاهش سرمايه اجتماعي در استان اصفهان را مهمترين مسئله حال حاضر دانست و افزود: شاخص سرمايه اجتماعي اصفهان نسبت به كل كشور پايين تر است. مردم عملكرد حكومت را در حل مشكلات به جز بُعد «ايجاد امنيت» و «حفظ ارزشهاي ديني» در ساير ابعاد به ويژه رفع بيكاري و فقر، رفع تبعيض و نابرابري و مديريت تورم و گراني ضعيف دانسته اند.
نباتی نژاد تصریح کرد: مردم رواج ويژگي هاي اخلاقي مثبت همچون گذشت، انصاف و اعتماد را در ساير هم شهري هاي خود بسيار اندك برآورد كرده اند و برعكس، ويژگي هاي اخلاقي منفي نظير تجمل گرايي، دروغگويي، تقلب و تملق را در ميان مردم رايج مي دانند که البته این نوع نگاه مردم نیاز به تحلیل دارد.
وی افزود: بسياري از مردم دغدغه مسائل اقتصادي و شغلي را دارند و براي آينده فرزندان خود نگران هستند و معتقدند كه وضعيت موجود بايد به طور تدريجي اصلاح شود.
مدير اجرايي رصدخانه فرهنگي اجتماعي استان اصفهان وضعيت نگرش هاي ديني را مثبت ارزيابي كرد و اذعان داشت: علي رغم همه مشكلات و سختي ها، بسياري از مردم همچنان باورهاي ديني خود را همچون حاضر و ناظر ديدن خداوند بر اعمال، توكل بر خدا، احساس نزديكي به خداوند و محبت به اهل بيت (علیهم السلام) را حفظ نموده اند. از ميان اعمال ديني نيز نماز خواندن و روزه گرفتن به ميزان بيشتر صورت مي گيرد.