وی بابیان اینکه مهمترین موضوع در خانواده که نقش مؤثری را ایفا میکند، بحث ارتباطات است، ادامه داد: عدم احساس نزدیکی و صمیمیت به یکدیگر، عدم استفاده از مهارتهای ابراز همدلی، محبت و احساسات نسبت به یکدیگر و همچنین نبود توافقپذیری بین یکدیگر و حل تعارضات از علتهای آسیبپذیری در روابط زوجین است. این موارد موجب میشود که زوجین نتوانند راجع به مشکلاتشان با یکدیگر به گفتوگو بپردازند.
پیوند خانواده گسسته شده است
عضو هیأت علمی پژوهشکده الهیات و خانواده وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان گفت: جامعه ما در حال گذر از فرهنگ سنتی به مدرن است و طبیعتا با شکلگیری فرهنگ مدرن، تفاوتهایی بین این دو فرهنگ رخ میدهد. یکی از این تفاوتها در بخش ساختار خانواده به وجود آمده است. در گذشته خانواده گسترده مطرح بوده و در خانه بزرگی همه اقوام با یکدیگر زندگی میکردند. در حالی که امروزه این ساختار به آپارتمانها با فرزندان کم محدود شده است. در واقع پیوندی که در گذشته بین خانوادهها بود، دیگر مشاهده نمیشود.
وی بیان کرد: نقشهای زنانگی در بخش سنتی به خانهداری، فرزندپروری و مسائل روابط با همسر و فرزند محدود میشد. اما امروزه این بخش کمرنگتر شده و هویت شغلی و استقلال اقتصادی پررنگتر و برجستهتر شده است. در صورتی که این استقلال اقتصادی با برنامه و کنترل پیش نرود، میتواند به بنیان خانواده آسیب وارد کند.
پیوند زوجین؛ استحکام بخش خانواده
ثناگویی زاده افزود: اگر از ابتدای ازدواج، پیوند بین زوجین محکم نباشد، مشکلاتی درپی آن به وجود میآید که مهمترین موضوع در این رابطه، همبستگی و پیوستگی زوجین است. عقد زوجین اگر در راستای تعالیم دینی و ارتباط با خدا باشد و هدف این ازدواج، تعالی خانواده و همچنین پیوند در تعالی با خانواده ادامه یابد، انتظار میرود که استحکام و تعالی خانواده را در پی داشته باشد.
وی در رابطه با خانواده سالم گفت: خانواده سالم، خانوادهای است که بتوانند با هم ارتباط مؤثری برقرار کرده و یکدیگر را درک کنند، برای هم زمانی را اختصاص دهند و برای دیدگاه و شخصیتهای همدیگر ارزش قائل شوند. طبیعتاً باوجود چنین ویژگیهایی در یک خانواده سالم، روابط موفقی در بین آنها ایجاد میشود. مهمترین ویژگی چنین خانوادهایی داشتن روحیه تفاهم و توافقپذیری است. مشارکت، همدلی و مدارا از دیگر ویژگی این نوع خانواده محسوب میشود که در پی آن نشاط و شادابی را به خانواده سالم اعطا میبخشد.