عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

عنوان منو

همایش بزرگ زبان‌دانان حوزوی برگزار شد

‌همایش بزرگ زبان‌د‌انان حوزوی به همراه نمایشگاهی از دستاوردها در قم برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، ‌همایش بزرگ زبان‌د‌انان حوزوی در سالن همایش های در مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار خواهد شد.

این همایش به همت معاونت بین‌الملل حوزه‌های علمیه و با همکاری نهادها و مراکز متعددی ــ از جمله مجمع جهانی اهل بیت(ع)، دفتر تبلیغات اسلامی استان اصفهان، مرکز آموزش زبان حوزه، جامعةالمصطفی(ص) العالمیه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بعثه مقام معظم رهبری در امور حج، دبیرخانه انجمن‎های علمی حوزه، مرکز تخصصی زبان عربی، جامعة ‎المرتضی(ع)، مؤسسه اندیشه شرق، مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، مؤسسه بین‎المللی مطالعات اسلامی، نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی، خبرگزاری حوزه و مرکز زبان دانشگاه باقرالعلوم(ع) ــ برگزار گردید.

در این همایش پیام حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی قرائت شد، آقایان حسینی بوشهری، حجج اسلام والمسلمین زمانی، قمی، قرائتی، ارزانی، ملکدار، رادمرد و هشت تن از زباندانان حوزه به سخنرانی پرداختند و از فعالان حوزه آموزش زبان در حوزه تجلیل گردید.

پیام آیت الله العظمی مکارم شیرازی/ زبان دانی برای طلاب واجب کفایی است

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در پیامی به همایش زبان‌دانان حوزه های علمیه تأکید کرد: به عنوان مقدمه واجب، لازم است گروهی به صورت واجب کفایی به زبان‌های مهم دنیا آشنا باشند تا بتوانند پیام آیین اسلام را به همه جهانیان برسانند.

متن کامل پیام این مرجع تقلید بدین شرح است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

قبل از هر چیز تشکیل این همایش را که برای نخستین بار در حوزه صورت می‌گیرد، به همه شما و به همه دست اندرکاران تبریک عرض می‌کنم و امیدوارم در اهداف مقدسی که دارید موفق و پیروز باشید.

می‌دانیم اسلام یک آیین جهانی است، نه زمان خاصی دارد نه مکان خاصی؛ بنابراین باید هماهنگ با رسالت جهانی و ابدی اسلام برنامه‌ریزی تبلیغی کنیم، از سوی دیگر می‌دانیم مردم دنیا به زبان‌های مختلف سخن می‌گویند و به غیر از زبان آنها غالبا نمی‌توان آنها را تبلیغ کرد؛ بنابراین به عنوان مقدمه واجب لازم است گروهی به صورت واجب کفایی به زبان‌های مهم دنیا آشنا باشند تا بتوانند پیام آیین اسلام را به همه جهانیان برسانند.

مخصوصاً در زمانی که رسانه‌ها تمام دنیا را به هم دوخته‌اند و یکپارچه کرده‌اند، ما اگر بتوانیم به زبان‌های مختلف، اسلام را نشر دهیم، شاهد موفقیت‌های زیادی خواهیم بود، و نیز می‌دانیم که دنیا از مادی‌گری و ماترا لاریسم خسته شده و دنبال چیزی می‌گردد که روح او را سیراب کند و در میان مذاهب هیچ مذهبی مانند اسلام و مخصوصا آیین اهل‌بیت(ع) توانایی سیراب ساختن این ارواح تشنه را ندارد.

چرا از این موقعیت استفاده نکنیم و چرا اسلام جهانگیر نشود، نکته جالب توجه این‌که در حالت امام رضا(ع) می‌خوانیم هنگامی که به دعوت مأمون با ارباب مذاهب مختلف سخن می‌گفتند با هر یک از آنها با زبان خودشان سخن می‌گفتند، به گونه‌ای که یکی از یاران امام(ع) قبل از شروع مناظرات خدمت امام(ع) عرض کرد من این جلسه را خطرناک می‌بینم، امام(ع) فرمود «آرام باش، هنگامی که ببینی با اهل هر زبانی با زبان خودش سخن خواهم گفت و او را قانع خواهم کرد و آن وقت یقین خواهی پیدا کرد که مسیر صحیحی را می‌پیمایم».

حضرت ثامن الائمه(ع) در حدود 12 قرن پیش عملا ضرورت آگاهی به زبان‌های دیگر را به ما نشان دادند، چرا امروز ما از انجام دادن این مسئولیت سر باز زنیم، ما در روایت مربوط به قم داریم «علم و دانش از قم به تمام جهان منتشر می‌شود و کسی نمی‌ماند که پیام اسلام به گوش او نرسد»، آیا تحقیق این پیش بینی امام صادق(ع) بدون آگاهی بر زبان‌های مختلف ممکن است؟

آیا فقط با زبان فارسی و یا زبان عربی می‌توان به تمام مردم روی زمین اتمام حجت نمود و آگاهی رسانی کرد؟ امیدوارم کسانی که به اهمیت این موضوع آگاه نیستند به وسیله ارشادهای شما آگاهی پیدا کنند و در حوزه علمیه به قدر کافی زبان‌دان برای رساندن پیام اسلام و اهل‌بیت(ع) به دنیا داشته باشد.

ناصر مکارم شیرازی

آیت الله حسینی بوشهری: زباندانی در حوزه باید به یک نهضت تبدیل شود

مدیر حوزه های علمیه بر لزوم تبدیل شدن امر زبان دانی در حوزه به یک نهضت تاکید کرد و گفت: جای این اقدام بسیار مهم در حوزه ها خالی بود.

به گزارش خبرگزاری حوزه «آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری» افزود: این مطالبه همیشه از حوزه وجود دارد که هرچه طلاب زباندان حوزه بیشتر باشد، در تبلیغ بین المللی توفیقات بیشتری نصیب ما خواهد شد.

مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: آموزش زبان باید در حوزه به یک نهضت تبدیل شود و تا زمانی که در عمل اقدامی بایسته انجام ندهیم، تحولی را در این عرصه شاهد نخواهیم بود.

وی گفت: آیات و روایات الهی به حوزه می گویند، وقتی طلاب روحانیون نقش پیامبری را به عهده می گیرند، باید در عرصه های مختلف فعالانه ایفای نقش داشته باشند.

آیت الله حسینی بوشهری بیان کرد: حوزه علمیه ما به مرکزیت قمی است که امام صادق(ع) فرمودند: علم از این شهر به مشرق و مغرب می رود و در کره زمین کسی باقی نماند که پیام دین به او برسد، ولی رسیدن به این جایگاه نیازمند ابزارهایی چون زبان آموزی است.

وی افزود: اعتقاد داریم خود پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) اولین مبلغ بودند و این تبلیغ به هیچ عنوان از شان ایشان کاسته نشد و به همین ترتیب مهم ترین وظیفه ما تبلیغ است.

مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: جلب مخاطبان به صرف زبان آموزی و زبان دانی امکان پذیر نیست؛ تعداد قابل توجهی از علمای ما به چند زبان مسلط بودند و این مساله به این دلیل بود حس می کردند که در آن سوی مرزها رسالتی بر آنها بار است.

وی گفت: علما، مرزبان اعتقادی هستند و مرزبان اعتقادی نباید خود را به یک مرز جغرافیایی محدود کند؛ بلکه باید عالی ترین و برجسته ترین معارف را از حوزه بگیرد و به دنیا منتقل کند.

وی افزود: باید طلاب را وارد گردونه زبان آموزی کنیم و البته انگیزه های طلاب جوان را نیز در این زمینه افزایش دهیم.

مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: یکی از گلایه های طلاب ما در این عرصه آن است که بسیاری از آنها زبان را فرا گرفتند، ولی به دلیل اینکه به کار گرفته نشدند، مطالب آموخته خود را فراموش کردند.

وی گفت: باید به ضرورت ها، شیوه ها و نحوه اعزام مبلغان زبان دان توجه شود تا بتوانیم به بهترین شکل تبلیغ بین الملل را ارایه کنیم.

آیت الله حسینی بوشهری بیان کرد: زباندانی در حوزه باید به یک فرهنگ تبدیل شود و در این راستا تقریر نویسی دروس خارج به زبان عربی برای طلاب الزامی خواهد شد.

استاد قرائتی: هجرت روحانیت بدون تسلط به زبان های دنیا، ابتر است

«حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی» نیز در همایش بزرگ زباندانان حوزوی در مدرسه عالی دارالشفاء سخنرانی کرد و گفت: در قرآن هرجا که یا «ایهاالناس» آمده در حوزه بین الملل است.

وی افزود: دفاع، اقامه کتب آسمانی، تسخیر کره زمین به وسیله دین اسلام و… از جمله مباحث عمومی قرآنی در حوزه بین المللی است.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی خاطرنشان کرد: هجرت نیز بدون زبان امکان پذیر نیست و طلاب برای حضور موفق در عرصه تبلیغی باید به زبان های بلاد مسلط شوند.

این مبلغ حوزوی با اشاره به نامه رهبری به جوانان اروپایی گفت: در این حوزه اگر بخواهیم مباحث قرآنی را به درستی به جوانان اروپایی عرضه کنیم، باید این مطالب را به شکل طبقه بندی شده و زیبا عرضه کنیم؛ در این عرصه آیاتی را انتخاب کرده و برای جوانان اروپایی ترجمه و بیان کنیم.

وی افزود: دین جهانی، قطعا نیازمند تسلط به زبان های خارجی است و در این زمینه باید به لوازمی نیز عمل کرد که اولین بایسته آن، تسلط به علوم حوزوی و معارف الهی است.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی خاطرنشان کرد: باید از زمان و وقت مخصوصاً ایام تعطیل در آموختن مهارت‌های تبلیغی استفاده کرد؛ تفسیر نمونه کتابی است که در زمان تعطیلات حوزوی نوشته شد ،امام راحل در کشور ترکیه از این فرصت استفاده و تحریرالوسیله را به رشته تحریر در آورد.

وی افزود:اولویت بندی در حوزه تبلیغ از مهمترین بایسته های تبلیغ است؛ نباید در حوزه تبلیغ هوا و هوس را ممزوج کنیم؛ در این عرصه باید به اولویت ها توجه کرد.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی خاطرنشان کرد: صرف زبان دانی، موفقیت در تبلیغ را تضمین نمی کند؛ در این زمینه مهارت های دیگر لازم است که از آن جمله می توان به مهارت بیان و تبیین معارف اشاره کرد.

این مبلغ حوزوی گفت: طلاب مبلغ در حوزه بین الملل به هیچ عنوان نباید از تبلیغ در کشور خود غافل شوند؛ قرآن بیان می کند که اول باید تبلیغ را از خود شروع کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی خاطرنشان کرد: نسل نو باید هدف اصلی در تبلیغ باشد و قرآن به عنوان پایه اصلی در تبلیغ قرار گیرد.

این مبلغ حوزوی گفت: کار در حوزه تبلیغی باید با مشارکت نهادها و افراد تاثیرگذار در این حوزه باشد؛ ابتکار و استفاده از فضاهای مجازی از دیگر بایسته های تبلیغ در عرصه بین الملل است.

وی افزود: اخلاق بسیار مهم تر از استدلال است زیرا اکثر افرادی که تحت تاثیر اسلام قرار گرفته و راه خود را پیدا کرده اند، با اخلاق علمای ما این راه را انتخاب کردند نه صرف استدلال.

عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع): سهم حوزه و روحانیون از ۷۲۰۰ زبان دنیا چه قدر است؟

«حجت الاسلام والمسلمین محسن قمی» در همایش بزرگ زباندانان حوزوی گفت: نقشه جامع و راهبردی برای تبلیغ در عرصه بین الملل باید به عنوان محصول اصلی این همایش و همایش های نظیر آن باشد زیرا حضور طلاب در عرصه های فرهنگی، علمی و جهانی به یک مطالبه تبدیل شده است.

وی افزود: نامه مقام معظم رهبری به جوانان اروپایی بیان گر این مطلب است که امروز فضا و زمینه ای فراهم است که در گذشته وجود نداشت.

معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری اظهارکرد: مفاد نامه رهبری آن است که در کنار رویکرد استکبارستیزی باید یک رابطه عمیق با نخبگان مردمی و جوانان در جهان ایجاد کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین قمی گفت: در این راستا نیازمند یک نقشه جامع هستیم تا جویبارهای کوچک با یکدیگر ممزوج شده و به یک جریان بزرگ در زمینه زبان آموزی حوزه تبدیل شود.

وی افزود: در این زمینه نیازمند نقشه جامعی برای شناسایی ظرفیت ها هستیم؛ چون در حال حاضر 7200 زبان در جهان وجود دارد که 80درصد آنها کمتر از 120هزار گوینده را شامل می شوند.

عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) اظهارکرد: جهان به سمتی می رود که در نهایت بیش از ده زبان بیشتر وجود نداشته باشد؛ در حال حاضر بیش از 12 درصد مردم جهان به زبان چینی تکلم می کنند؛ حال باید از خود سوال کنیم در این زمینه چند طلبه مسلط به چینی تربیت کرده ایم.

حجت الاسلام والمسلمین قمی گفت: زبان اسپانیولی، انگلیسی، عربی، روسی، آلمانی، ژاپنی و اندونزیایی به ترتیب بیشترین متکلم را در دنیا به خود اختصاص داده اند.

وی افزود: در مرحله بعد نیازمند شناسایی، جذب و تربیت طلاب هستیم و طلاب المصطفی(ص) ظرفیت مناسبی برای آموزش طلاب ایرانی می باشد.

معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری اظهارکرد: در فضای بین المللی باید از حوزه های جهان تشیع به بهترین شکل بهره برداری کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین قمی گفت: نحوه استفاده از نیروهای بالفعل و بالقوه و قریب بالفعل از مهمترین کارهایی است که در این زمینه باید انجام شود؛ استفاده از فضای مجازی از جمله راهکارهای استفاده از ظرفیت طلاب زباندان است.
وی افزود: اگر به دنبال جریان سازی در این حوزه هستیم نیازمند یک سیاست واحد هستیم.

ابراهیمی ترکمان: کرسی اسلام شناسی در غرب در اختیار مسیحیان و یهودیان است

سخنران بعدی همایش زباندانان حوزه رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بود که با تأکید بر اینکه زبان دانی صرفا به معنی آموختن لغات و محاوره آن زبان نیست، گفت: مروز زباندانان معتقد هستند که ترجمه کلمه ای سودی ندارد و ترجمه مناسب، ترجمه جمله به جمله است؛ در ترجمه باید به زبان مبدا و مقصد توجه داشته باشیم.

«ابوذر ابراهیمی ترکمان» افزود: امروز دنیا نیازمند آن است که ما بتوانیم متون عمیق فلسفی خود را به زبان های آنها ترجمه کنیم که در این حوزه نیازمند عمق بخشیدن به زبان هستیم.

ابراهیمی اظهارکرد: یادگیری زبان ابزار رساندن پیام است ولی باید پس از آن به دنبال عمق بخشی به این پیام باشیم.

وی گفت: ما باید مفهوم را به گونه ای بیاموزیم که از این ابزار یعنی زبان دانی استفاده کنیم؛ نکته دیگر آن است که صرفا نباید به تاثیرگذاری فکر کنیم؛ در اینجا باید به تاثیرپذیری نیز توجه داشته باشیم.

ابراهیمی افزود: باید نگران زبان دانانی نیز باشیم که بیشتر از آن که روی دیگران تاثیر داشته باشند از گروه هدف تاثیر پذیرفته اند.

عضو حقوقی شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) گفت: در دنیایی که امروز همه به ما حمله می کنند باید بسیار قوی ظاهر شویم؛ امروز استدلال ما به قدری قوی است که همه دنیا آن را خواهند پذیرفت.

وی افزود: در عرصه تبلیغ بین المللی صرفا به گونه‌ای نباید به تبلیغ مشغول شویم که از خود باز بمانیم؛ در این حوزه تسلط به زبان فارسی و فرهنگ کشورهای مقصد نیز بسیار با اهمیت است.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این سازمان در 60 کشور 82 نمایندگی دارد و بسیار علاقه مند است که از ظرفیت های طلاب فاضل در این عرصه استفاده کند.

ابراهیمی اظهارکرد: شدت تاثیرگذاری طلاب فاضل حوزه علمیه را در سراسر جهان به عینه لمس کرده ایم و قطعا در آینده نیز این تاثیرگذاری ادامه خواهد یافت.

وی گفت: اکثر اسلام شناسان و کرسی های اسلام شناسی جهان در اختیار مسیحیان و یهودیان است که باید در این زمینه پویا باشیم و این کرسی ها را از آنها بگیریم.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهارکرد: انسان در این عالم نسبت به همه چیز غافل است، مگر از خودش؛ هر وقت از خود غفلت کرد دریچه ها به سوی او باز می شود؛ مبلغ نباید خودش را ببیند و اگر این گونه باشد نمی توان انتظار اثری داشت.

گزارش کمیسیون ها

رئیس مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نتایج کمیسیون تخصصی نیازسنجی جهانی و کارآمد سازی مبلغان حوزه های علمیه تشریح شد.

«حجت الاسلام والمسلمین سادات کیایی» گفت: مباحثی که در کمسیون تخصصی نیازسنجی جهانی و کارآمد سازی مبلغان مطرح شد، قابلیت اجرایی و عملی دارد.

وی افزود: از جمله مصوبات کمیسون های تخصصی در عرصه روابط بین الملل؛ سازماندهی طلاب زبان دان است.

دبیر کمسیون تخصصی نیازسنجی جهانی و کارآمدسازی مبلغان حوزه های علمیه یادآورشد: موضوع نیازسنجی به بهانه شناخت عرصه بین الملل و به کار گیری طلاب زبان دان در امور پژوهشی علمی و تبلیغی از جمله چالش های فرهیختگان این حوزه است.

وی اظهارکرد: از آنجایی که ظرفیت خوبی برای افزایش بهره وری طلاب زبان دان وجود دارد لزوم تشکیل یک نهاد ارتباطی بین نهادهای تبلیغی و بین المللی ضروری به نظر می رسد.

رئیس مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خاطرنشان کرد: استفاده از روحانیون زبان دان در حج و تبلیغ و تدریس در مدارس علمیه خارج از کشور، نمایندگی دفاتر مقام معظم رهبری در خارج از کشور، اعزام های تبلیغی در ماه های محرم و رمضان، استقرار مبلغ در کشورهای خاص، پاسخگویی به شبهات مردم در خارج از کشور از طریق فضای مجازی، از جمله عرصه های عملی در این حوزه است.

وی گفت: از دیگر فعالیت هایی که می توان در این ستاد به آن پرداخت عبارتند از: تلاش در جهت اعطای فرصت مطالعاتی به طلاب در خارج از کشور، ترجمه متون تخصصی و به کار گیری طلاب زباندان در حوزه خارج از کشور، اداره دفاتر نمایندگی های مراجع عظام در خارج از کشور، اداره کرسی های اسلام شناسی در خارج از کشور می باشد.

تجلیل از فعالان در عرصه آموزش زبان‌ حوزه علمیه

در پایان همایش بزرگ زباندانان حوزوی، از 13نفر از فعالان این حوزه تجلیل شد.

«استاد شاکر افضلی» از پرچمداران آموزش زبان در حوزه علمیه که زباندانان زیادی را در مدرسه علمیه معصومیه تربیت کرد و همچنان نیز در مرکز مدیریت حوزه علمیه و جامعة المصطفی(ص) العالمیة منشأ خدمات بزرگ است یکی از این فعالان بود.

همایش بزرگ زبان‌د‌انان حوزوی با هدف آشنایی بیشتر مسئولان و طلاب زبا‌ن‌دان و نیز شناخت دوجانبه مدیران نهادهای فرهنگی داخل و خارج از کشور و زبان‌د‌انان حوزوی در عرصه تبلیغ معارف دینی برپا گردید.

شایان ذکر است پیش نشست این همایش و نیز جلسه کمیسیون اول آن روز پنجشنبه 30 بهمن 1393 در اصفهان برگزار شد.

مطالب مرتبط

نظرات

دیدگاه های ارسال شده پس از تایید منتشر خواهند شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *