به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، در این نشست که با حضور دکتر وحید شالچی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، و با شرکت اعضای هیئت علمی مرکز مطالعات اسلامی و کارشناسان و علاقهمندان به مباحث خانواده برگزار شد، نخست استاد به جایگاه خانواده در تأثیرگذاری فرهنگی آن اشاره کرده و اظهار داشت: بر اساس تحقیقات انجام شده، هنوز خانواده و منبر خط اول تاثیرگذاری فرهنگی قرار دارند، و آموزش و پرورش و سایر نهادها در مرتبههای بعدی تأثیرگذاری فرهنگی هستند.
ایشان در ادامه با بیان ویژگیهای تحولات اجتماعی مثل: طولانی بودن، میان نسلی بودن، ساختاری بودن، جمعی بودن و قابل رویت بودن؛به تحولات خانواده در غرب پرداخت و گفت: خروج خانواده در غرب از یک بنگاه اقتصادی به یک واحدی که ارتباطات عاطفی و جنسی، محور و منشأ تشکیل خانواده است؛ تغییر در نقشهای ثابت در خانواده بعد از جنگ جهانی دوم مثل تغییر نقش زنان؛تغییر موازنه قدرت در خانواده و عدم اقتدار مردان؛ تغییر نوع نگاه به امور جنسی؛ افزایش طلاق دردهه نود میلادی و دو برابر شدن آن؛ کاهش خانواده دو والدی بعد از جنگ جهانی دوم؛ افزایش سن ازدواج؛ افزایش تولد نامشروع نوزادان؛کاهش نرخ باروری؛ تغییر کردن تعریف زن و مرد از جمله عوامل مهم تحولات خانواده در غرب است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی سپس به تحولات خانواده در ایران پرداخت و با ذکر این نکته که تعریف خانواده در ایران با چالش روبروست، تاکید کرد که هر چند خانواده ایرانی، غربی نخواهد شد اما این امر، به معنای این نیست که خانواده ایرانی به سمت خانواده غربی و تحولات پیشآمده در آنجا نیز نرود.
ایشان با بیان دو دیدگاه در باره تغییرات در خانواده که یکی آنرا فروپاشی و دیگری متنوعشدن شکل خانواده میدانند؛ با استناد به آمار رسمی ارایه شده در باره وضعیت خانواده در ایران و تحلیل آنها، به بخشی از تغییرات در خانواده ایرانی مانند 1. تغییر سن ازدواج. 2. کم شدن فاصله سنی زوجین. 3. کاهش گرایش به فرزندآوری. 4. افزایش طلاق اشاره کرده و علل چنین تحولات در خانواده ایرانی را چنین برشمرد:1. تغییرات اقتصادی و اجتماعی در جامعه ایرانی؛ 2. تغییرات فرهنگی مانند تکثر زیستجهانها برای افراد خانوادهها(محل ٱموزش،کار و…)، که امکان انتخابهای متعدد را برای اعضا خانواده فراهم کرده و همین امر، تغییر نگرشها را به زندگی بدنبال داشته و زمینهساز برخی اختلافات شده است؛ 3. تنوع در رفتارهای خانواده (همه افراد خانواده در رفتارها، به یک شکل (سنتی، اسلامی، غربی) عمل نمیکنند، حتی خانوادههای مذهبی). 4. فردی شدن در خانواده ایرانی و کم رنگ شدن ایده فداشدن برای خانواده.5. افزایش مصرفگرایی و مسابقه مصرف برای کسب هویت بیشتر. 6. انتقال بحرانها و مشکلات اعضا خانواده در زمینه اشتغال، آموزش، تربیت، اعتیاد و…، به خانواده ایرانی، به سبب کوتاهی نهادهای آموزشی، تربیتی، امنیتی، اجتماعی، رفاهی و… در انجام درست مسئولیتهای خود.
برای مشاهده گزارش تصویری جلیه اینجا کلیک کنید.